Кремзлики, гуглі, тертюхи, тертики, беци та бульбаники – все це різні назви одної страви, яка дуже популярна в Україні. Кремзлики – це закарпатські деруни, які готуються за своїм особливим рецептом та з секретними інгредієнтами.
Як приготувати кремзлики по-закарпатськи, розповідає Stravy.

Що вам знадобиться:
- 6 великі картоплини
- 2 зубчики часнику
- 1 яйце
- 1 ст.л. борошна
- 1 ст.л. сметани
- цибуля за бажанням
- олія для смажіння
Для підливки:
- 70 г сушених нарізаних білих грибів
- 0,5 цибулина
- 2−3 середні зубчики часнику
- 250 г сметани
- 1 ст. л. борошна⠀

Як готувати кремзлики
1. Почистіть картоплю та натріть на середній тертці (за смаком можна на дрібній чи крупній). Дрібно накришіть часник і, за бажанням, цибулю.
2. Відіжміть картопляну масу, перекладіть у глибоку миску, додайте цибулю, часник, сметану, яйце, сіль і перець за смаком. Останнім додайте борошно та ретельно перемішайте. Лишіть тісто на 10 хвилин. ⠀
3. Розігрійте пательню, налийте олію за смаком, викладайте кремзлики та смажте на невеликому вогні до золотистої скоринки, періодично перевертаючи для рівномірного просмажування (7−9 хв.). Готові деруни викладайте на тарілку з паперовим рушником, щоб вона всотала зайвий жир.
4. Приготуйте підливу. Замочіть сушені гриби на півгодини в окропі, накривши посудину кришкою, щоб не вивітрювати аромат. У цей час накришіть цибулю й часник, згодом злийте воду з грибів і промийте їх.
5. Розігрійте пательню з невеликою кількістю олії, обсмажте до золотистого кольору часник і цибулю. Додайте на сковорідку гриби, перемішайте та залийте водою, щоб вона майже повністю покрила гриби. Тушкуйте гриби до м’якості.
6. У мисці змішайте сметану, борошно і 50 мл води.
7. Посоліть і поперчіть гриби, коли вони будуть м’які, додайте сметанну суміш. Якщо ви хочете більш рідку підливу, додайте ще води за смаком. Коли соус почне закипати, знімайте з плити та подавайте до дерунів.
Залиште коментар
Розгорнути ▼