Шляхетські гилуни – нехитра, але смачна страва української кухні, схожа на вареники за виглядом і смаком. Але, щоб приготувати шляхетські гилуни, використовують яловичину та сало.
Про це розповідає РБК-Україна з посиланням на кулінарний YouTube-канал “Кулінарні витівки”.
Що потрібно для шляхетських гилунів
Для того, щоб приготувати шляхетські гилуни, треба такі продукти:
- вода (для тіста) – 280 мл
- вершкове масло – 40 г
- яйце – 1 шт.
- борошно – 550 г
- сало – 200 г
- яловичі легені – 300 г
- яловича печінка – 300 г
- цибуля – 2 шт.
- сіль – 2 ч. л.
- паприка – 1 ч. л.
- перець чорний – 1/2 ч. л.
- сушений часник – 1 ч. л.
Як готувати шляхетські гилуни
Щоб приготувати гилуни, спочатку потрібно приготувати м’ясну начинку. Для цього з печінки необхідно зняти плівку, а потім перекласти субпродукт в глибоку каструлю разом з яловичими легенями та салом.
Залийте продукти водою і відваріть до готовності, знімаючи піну. Для відварювання потрібно орієнтовно 30 хвилин.
Тим часом приготуйте тісто для вареників по-закарпатськи. Для цього налийте в миску воду, розбийте яйце та додайте 1 ч. л. солі.
Перемішайте інгредієнти до однорідної маси, а потім просійте борошно в декілька етапів і замісіть тісто. Вимішувати масу потрібно приблизно 7-10 хвилин.
Готове тісто треба загорнути в харчову плівку та залишити на деякий час. А поки приготуйте начинку для гилунів.

Цибулю очистьте та наріжте на маленькі кубики. Обсмажте цибулю до золотистого кольору в маслі чи олії протягом 10-12 хвилин.
Готову м’ясну начинку потрібно нарізати на невеликі шматки та перекрутити у фарш разом з цибулею. Додайте сіль, перець, сушений часник та паприку і перемішайте суміш.

Розкачайте тісто на пласт і виріжте кружальця склянкою. У разі необхідності додатково розкачайте кружальця, щоб тісто було дуже тонким.
Викладіть на тісто для гилунів по 1 ч. л. начинки, а потім защипніть краї, як при ліпленні вареників.

Відваріть гилуни в киплячій воді протягом 7 хвилин з моменту спливання. Готові вареники по-закарпатськи при подачі слід полити розтопленим маслом.
Залиште коментар
Розгорнути ▼