рокот-крумплі

Рокот крумплі по-закарпатськи: запіканка з картоплі у сметанковому соусі

Рокот крумплі — це традиційна закарпатська картопляна запіканка, яка готується з вареної картоплі, яєць, копченої домашньої ковбаси (пікниці) та сметанно-сирної заливки, запечена до золотистої скоринки в духовці.

Рецепт від Євгена Клопотенко.

Поради з приготування запіканки з картоплі рокот крумплі

Оскільки це запіканка з вареної картоплі, то буде зручно відварити картоплю заздалегідь, щоб вона встигла охолонути до моменту нарізання і не впекла вам пальці. Так само можна вчинити з яйцями.

Замість домашньої ковбаси можна взяти ще “пікницю” — традиційно закарпатський різновид. Поверх шару ковбаси, за бажанням, викладіть трохи кружалець свіжої цибулі для додаткової пікантності.

Ми використовували керамічну форму для запікання, та підійде також і металева форма, і скляна “гусятниця”.

Як приготувати запіканку з картоплі рокот крумплі

  • Приготування – 1 година 20 хвилин
  • Порції – 6
  • Складність – Помірно

Інгредієнти

  • 1 кг картоплі
  • ⅓ ч.л. солі
  • 2 яйця (сирих)
  • 4 відварених яйця
  • 400 г домашньої ковбаски
  • 150 г бринзи
  • 400 мл сметани
  • ½ ч. л. копченої паприки
  • ⅓ ч.л. солі для соусу
  • 20 г вершкового масла

Рокот крумплі по-закарпатськи: покроковий рецепт

  • Крок 1. 1 кг картоплі помийте та варіть у підсоленій воді прямо в шкірці 25-30 хв або до готовності.
  • Крок 2. 4 яйця відваріть у круту, дайте охолонути, почистіть та поріжте кружальцями.
  • Крок 3. 400 мл сметани змішайте з 2-ма яйцями, ⅓ ч.л. солі та ½ ч. л. копченої паприки. Перемішайте.
  • Крок 4. Форму для запікання змастіть 20-ма г масла.
  • Крок 5. Відварену картоплю почистіть та наріжте кружальцями. Так само наріжте кружальцями 400 г домашньої ковбаси. Кружальця картоплі викладіть у форму у 2 шари. Поверх картоплі покладіть нарізану ковбасу, а поверх ковбаси — порізані варені яйця. А потім знову повторіть: шар картоплі, шар ковбаси і яйця. Зверху “закрийте” пиріг шаром картоплі.
  • Крок 6. Залийте пиріг раніше приготовленим соусом зі сметани та спецій. А зверху присипте шматочками бринзи.
  • Крок 7. Запікайте рокот крумплі 40 хв при температурі 180 градусів.