Останній яскравий спалах на наших полях перед настанням сірої дощової осені. Гарбуз проносить це сяйво кольору та користь крізь найтемніший час у північній півкулі, ніби обіцяючи — весна обов’язково настане! А поки сонце ховається за хмарами, він сяє для нас яскравим помаранчем з полиць магазинів та ринків. Страви з гарбуза зігрівають не лише тіло, але й дарують відчуття затишку нашому серцю. А довгий список вітамінів та мікроелементів що містяться в складі не залишає сумнівів — що гарбуз це справжній суперфуд.
Про це йдеться на сайті klopotenko.
Поживна цінність гарбуза
Калорійність гарбуза становить 26 ккал на 100г.
У одній чашці приготованого гарбуза (245 г) містяться:
- Вітамін А: 245% денної норми
- Вітамін С 19% денної норми
- Калій: 16% денної норми
- Мідь: 11% денної норми
- Марганець: 11% денної норми
- Вітамін B2: 11% денної норми
- Вітамін Е: 10% денної норми
- Залізо: 8% денної норми
- Вуглеводи 12 г
- Клітковина 3 г
- У невеликій кількість магнію, фосфору, цинку, фолієвої кислоти та кількох вітамінів групи В
Чим корисний гарбуз
Лише погляньте уважно на довгий список вітамінів та мікроелементів, що містяться в складі гарбуза. Це просто чарівна скринька користі. Ось топ-3 із довгого списку суперсил гарбуза, що призначені допомогти нашому здоров’ю.
Вплив гарбуза на імунітет
Завдяки великій кількості бета-каротину, який наш організм перетворює на вітамін А, гарбуз може зміцнити вашу імунну систему. Дослідження показують, що вітамін А позитивно впливає на імунітет та допомагає боротися з інфекціями. Згідно з цими ж дослідженнями люди з дефіцитом вітаміну А можуть мати слабку імунну систему.
Наявність вітаміну С у складі гарбуза збільшує вироблення лейкоцитів (білих кров’яних тілець), що допомагає клітинам імунної системи працювати ефективніше, а ще сприяє загоєнню ран. Гарними помічниками імунітету також є вітамін Е, залізо та фолієва кислота, яких вдосталь міститься в гарбузах.
Гарбуз та якість зору
Ні для кого не секрет, що з віком якість зору часто погіршується. А 8 годин екранного часу на день та бідна на вітаміни дієта зовсім не допомагають ситуації. На щастя, у нас є гарбуз, який містить в складі бета-каротин, лютеїн та зеаксин.
Високий вміст вміст бета-каротину, який ми вже згадували, наше тіло перетворює у вітамін А. Дослідження показують, що дефіцит вітаміну А є дуже поширеною причиною сліпоти. Під час аналізу 22 досліджень вчені виявили, що люди з високим споживанням бета-каротину мають значно нижчий ризик розвитку катаракти, поширеної причини сліпоти.
Такі речовини як лютеїн та зеаксин вчені пов’язують із зниженням ризику катаракти. А вже згадані раніше антиоксиданти можуть знешкоджувати вільні радикали, зберігаючи таким чином клітини очей від пошкодження.
Гарбуз для здорового серця
У гарбузі міститься багато калію, вітаміну С та клітковини, які є корисними для здоров’я серця. Наприклад, дослідження показали, що люди з високим споживанням калію мають нижчий артеріальний тиск і знижений ризик інсульту.
Що приготувати з гарбуза
Тепер, коли ви начиталися про користь гарбуза, логічно з’ясувати, як додати його до свого раціону. Існує безліч страв з гарбуза: пироги та інша випічка, салати, соуси, конфітюри. Запечений гарбуз їдять як десерт із медом і горіхами. А скільки існує варіантів гарбузового супу пюре! Чудова ідея поєднувати його з яблуками і кисломолочним сиром. Сирий гарбуз додавайте в салати, спробуйте салат із яблука та гарбуза або салат із гарбуза і бекона. Спечіть гарбузові кекси чи яблочно-гарбузовий пиріг. Спробуйте додати його до панкейків чи оладок. Або ви, наприклад, куштували колись вісянуку з гарбузом? Мерщій до магазину і пробуйте, а ми вам допоможемо рецептами і порадами.
Чи може гарбуз бути шкідливим
Небезпеку може нести не сам гарбуз, а його насіння. Якщо ви вирішили зберегти та
використати насіння гарбуза в їжу, необхідно добре його промити та обов’язково піддати термічній обробці. Справа в тому, що в насінні може міститися сальмонела та кишкова паличка, і простого висушування на сонці не достатньо, аби позбутися від патогенів. Ви можете проварити насіння у підсоленій воді 5-10 хвилин, а потім запекти у розігрітій до 180 градусів духовці ще 10 хвилин.










Залиште коментар
Розгорнути ▼