кошик з білими грибами

Осінь — час грибів і отруєнь: як уберегтися закарпатцям

Пік грибного сезону традиційно припадає на осінь, а разом із ним зростає кількість отруєнь.

Головні причини отруєнь грибами:

  • помилкове визначення видів грибів;
  • недотримання правил збирання, зберігання та приготування грибів;
  • купівля грибів або страв із ними з рук.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я України.

Отруєння грибами небезпечне через те, що токсини, що містяться в грибах, вражають різні органи та системи. Отруєння може призвести до смерті.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через пів години після споживання, так і протягом кількох днів. Серед них:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок, через що руки та ноги стають холодними;
  • марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами: покроковий алгоритм:

  • За найменшої підозри на отруєння грибами негайно телефонуйте 103 або 112.
  • Промийте шлунок: дайте потерпілому випити 1–2 літри теплої кип’яченої води та викличте блювоту. Повторюйте процедуру, доки зі шлунка не почне виходити чиста вода.
  • Прийміть активоване вугілля або інші сорбенти.
  • Забезпечте постраждалому спокій та давайте велику кількість рідини — злегка підсолену воду або прохолодний чай.
  • Збережіть залишки грибів — визначення виду гриба допоможе лікарям призначити правильне лікування.

Щоб уникнути ризиків для здоров’я, дітям до 12 років, вагітним і жінкам, які годують груддю, людям похилого віку і тим, у кого є хронічні проблеми з травленням, краще обмежити або зовсім не вживати дикорослих грибів.

Пам’ятайте: найкраща альтернатива дикорослим грибам — культивовані (штучно вирощені) печериці та гливи або сушені та мариновані гриби промислового виробництва. Вживання таких грибів значно знижує ризики отруєння, адже вони проходять контроль якості.